:
Yazilar
Konu Konu: AsirliK YAZIMIZ kitabi hk. bir yazi Cevap YazYeni Konu
Yazar
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
selamikaranfil
moderatör
moderatör

Durum Online: Offline
Gönderildi: 26 Ocak 2005 - 15:57 | IP Kayıtlı Alıntı selamikaranfil

(Vakit Gazetesi Yazari Sayin Hüseyin ÖZTÜRK' ün 20.09.2004 tarihli makalesi)
"Asirlik Yazimiz "

Bu haftaki kitabimiz oldukça farkli bir eser. Yazari Metin Tekin. Genel dagitimi Marifet Yayinlari tarafindan yapilan kitap, öyle bildigimiz türden bir eser degil.
Bir ülkenin dogru tarihini yazabilmek için, böylesi modellere çok ihtiyacimiz var. Özellikle bizim gibi tarih fakiri ve yoksunu ülkelerin dogru tarihlerini bilmek bakimindan, acil eylem planina alinacak kadar önemlidir.
Yazar Metin Tekin, Amasya’nin Ak Yazi Köyü’nden. Ak Yazi Köyü’nde yasayanlar, son yüzyila damgasini vuran ve bugün Türkiye’nin her tarafina yayilmis çok genis bir aile.
Ülkemiz topraklarinda, Osmanli hükümranligi altinda yasamis ve bugün sinirlarimiz disinda olan ailelerin tarihleri yazilacak olsa, belki de mevcut resmi tarih çok degisecektir.
Yazar Metin Tekin, her köye, her kasabaya, her vilayete örnek olabilecek yeni bir kitap modeli hazirlamis ve çok da iyi yapmis, amacim asil onun üzerinde durmaktir.
Marifet Yayinlari’nin sahibi Ziya Belviranli da, bu tür hizmetlere çok önem verir. Hiçbir karsilik beklemeden eserin dagitimini üstlenmis. O da farkli bir hizmet ve anlayis. Demek ki, hâlâ böyle yayincilar var.
Kitabi inceledigimde, benim sülalemle hiç ilgisi olmadigi halde bu asil ve kahraman aileleri tanimak istedim. Amasya’nin Ak Yazi Köyü’ne davet ederlerse, gidip o insanlari görmek ister ve onlarla birkaç gün geçirmek isterim.
Yazar, çok emek verdigi eserinin, ya da dogru bir tarih kitabinin önsözünde söyle diyor:
“Keske dedelerimiz hatiralarini kaleme alsalardi. Bugün; 93 harbini, Yemen çatismalarini, Balkan savaslarini, Sarikamis harekâtini, Çanakkale harbini, Istiklal harbini, Cumhuriyetin kurulusunu... daha iyi anlardik.
Tarihin en büyük degisim dönemlerini yasamis ve aktif olarak içinde yer almis olan dedelerimizden bir satirlik kayit yok. Tarihe isik tutacak, ufuklari genisletecek nice bilgileri beraberinde alip götürmüsler.
93 harbinin dehsetine sahit olmuslar, yürekler yakan bir göç yasamislar.Yemen’de, Balkan harbinde bulunmuslar. Sarikamis daglarina tirmanmislar, Ruslarla çatismislar, ‘Çanakkale Geçilmez!’ demisler.
Yunani Izmir’e kadar kovalamislar. Izmir kalesine Ilk Türk bayragini dikmisler, koca Imparatorlugun çöküsüne, yeni bir devletin kurulusuna sahit olmuslar.
Baskilar, acilar, kitliklar yasamislar. Çogu okumus insanlar. Ama tarihi yapanlar, yazmasini sevmiyor. Yazmamislar. Bize, anlatilanlari derlemek düstü. Içim yana yana, gözlerim dolu dolu, ah vah ede ede, kirik dökük hatiralari bir araya getirdim.
Dedelerimizin yaptiklarini, sahit olduklarini, çocuklari da torunlari da yazmamislar. Sohbete dayali bir anlayis var bizim kültürümüzde. Yazarak dagarcimizi zenginlestirmek anlayisi yerlesmemis. Çok sey yapanlar, çok sey bilenler de çok konusmamis. Buna belki vakitleri de olmamis. Çok konusanlarda ise bir sey yok.
Ben konusturabildiklerimi konusturdum, ne kadar hatira, bilgi ve belge varsa topladim ve tarihe bir not düsülmesi için elimden geleni yaptim.
Kitap Hakkinda:
Marifet Yayinlari: 0212- 526 22 70

Sayfa Başı Göster selamikaranfil's Profil Bu kullanıcının diğer mesajlarını araştır selamikaranfil

Cevap YazYeni Konu
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

Foruma Git
Bu işlemi yapamazsınız: Yeni konu gönderme
Bu işlemi yapamazsınız: Konulara cevap yazma
Bu işlemi yapamazsınız: Mesajlarınızı silme
Bu işlemi yapamazsınız: Mesajlarınızı düzenleme
Bu işlemi yapamazsınız: Anket oluşturma
Bu işlemi yapamazsınız: Oy kullanma