:
Yazilar
Konu Konu: Akyazi Köyünün Mimari Özellikleri Cevap YazYeni Konu
Yazar
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
Muaz_87
admin
admin
Simge

Ülke: Turkey
Durum Online: Offline
Gönderildi: 19 Ocak 2005 - 12:29 | IP Kayıtlı Alıntı Muaz_87

Akyazi Köyünün Mimari Özellikleri

Köyümüzün en belirgin özelliklerinden biriside mimari alanda atalarimizin bir kagit üzerinde plan yaparak evleri iskan etmeleri kuskusuz.Sovyetler Birliginin dagilmasindan sora Bagimsizligini ilan eden ülkelerden Gürcistanin Aphazya bölgesi Batum ili Hula ilçesi Baglat köyünü Ziyaret ettim.Belkide köyden ilk ziyaret edenlerden biriyim.1988 yilinda Rahmetli Özal sarp kapisini açtiginda ben de Artvinde görevliydim ve bu vesile ile Ülkeye gitmis oldum.Bu kisa ziyarette dikkatimi ilk çeken sey Gürcü köylerinin yapilanmasinin ayni oldugu.Bütün sokaklar köy meydaninda toplanmis tipki köyümüz gibi.Ama esas dikkati çeken yaya kaldirimlaridir.Su anda belki bilinçsizce tahrip ettigimiz köyümüzün tüm sokak kenarlarinda kaldirim taslari vardir.Bu taslar islendiginde tipki ahirlarimizin tabanina dizilmis taslar gibi islenerek büyük bir titizlikle dizilmistir kaldirim kenarlariyla su arklarinin kenarina.Iste bu medeniyettir.Komsu köylerimize bakinca halen çamur deryasindalar.Bu köylerin kurulus tarihleri Akyazidanda eskidir.Ama köyümüz insa edildigi günden beri sokaklari caddeleri piril pirildir.Yine 2002 yilinda Balkanlarda gitigim bir görevde Türk köylerini dolastim.Bosnada Arnavutluk ve Kosovada hatta makedonyada buralardada türk mimarisi ile insa edilen camiler dikkatimi çekti.Tipki bizim köyün camileri ahsap tavan ve ahsap kubbe ile iki katli olusu.Bir çogunun minareside köyümüz camisinin eski minaresinden.Atalarimiz1912 Balkan savasindan dönüste bile bir seyler getirmisler.Tanikli intikal eden olay söyle gelisir.Nuri Onbasi 12 yil esir kaldigi Sibirya kaplarindan köye döndügünde ilk isi her odaya birer idare asmak olmus iste bu elektrik hevesinden kaynaklanan olayin tasinmasi medeniyettir.Tüm atalarimizi rahmet ile aniyoruz.Ruhlari sad olsun.

(PORO) MUSTAFA ULUDAG
Sayfa Başı Göster Muaz_87's Profil Bu kullanıcının diğer mesajlarını araştır Muaz_87 Git Muaz_87's Ana Sayfa

Cevap YazYeni Konu
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

Foruma Git
Bu işlemi yapamazsınız: Yeni konu gönderme
Bu işlemi yapamazsınız: Konulara cevap yazma
Bu işlemi yapamazsınız: Mesajlarınızı silme
Bu işlemi yapamazsınız: Mesajlarınızı düzenleme
Bu işlemi yapamazsınız: Anket oluşturma
Bu işlemi yapamazsınız: Oy kullanma